Ha elege van a porallergiából

Ha elege van a porallergiából

A köznyelvben leggyakrabban porallergiának nevezett betegséget nevezik még poratka allergiának is, mivel okozói a poratkák, és nem a közönséges házipor.

A gyakorlatban két különböző ízeltlábnút is poratkának nevezünk, ezek a Dermatophagoides farinae és a Dermatophagoides pteronyssus. A nagyjából 0.3 milliméter méretű, a pókokkal közeli rokonságban álló élősködők majdnem átlátszóak, és szabad szemmel nem láthatóak, azonban az allergiásoknak számos kellemetlen tünetet tudnak okozni. A poratkák kiszáradt, levegőben keringő, mikroszkopikus méretű ürüléke az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását okozhatja, illetve asztma vagy allergiás nátha is kialakulhat az erre érzékenyeknél. A tünetek többsége hasonlít a pollenallergia esetén jelentkezők tünetekre, jellemző például a szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, orrdugulás, erős könnyezés, tüsszögés vagy szájpadviszketés, de a hörgők görcse miatt akár nehézlégzés, asztma vagy fulladási roham is kialakulhat.

A poratkák kárpitozott bútorokban, ágybetétekben, ágyneműben, szőnyegekben és függönyökben élhetnek, ahol lehullott emberi hámsejtekkel táplálkoznak. Mivel kerülik a fényt, nyáron az ágynemű napoztatásával elpusztíthatóak, azonban így is mindenképpen ajánlott az ágyneműk gyakori mosása, legalább hatvan fokos vízben. A függönyöket is érdemes havonta mosni. Ezek az élősködők a plüssállatokban is meg tudnak telepedni, ezért ezeket is érdemes kimosni időnként legalább hatvan fokos vízben, vagy akár betenni 24 órára a fagyasztóba, mivel -20 Celsius fokon elpusztulnak az atkák.

A szőnyegek megtisztítása lehet tőlük a legnehezebb, hiszen hiába a nagytakarítás, sem a porszívó, sem a súrolás nem éri el a mélyebb rétegekben élő atkákat. A megoldás egy professzionális takarítógép, ami meleg, tisztítószeres vizet fecskendez mélyen a szálak közé, alapos tisztítást végezve. Egy ilyen eszköz azonban súlyos százezrekbe kerül, ezért a kárpittisztító gép kölcsönzés olyan alternatíva, amit mindenképpen érdemes megfontolni.

A Takarítógép Rent Budapesttől professzionális, minőségi német Kärcher Puzzi 10/1 szőnyeg- és kárpittisztító gépek kölcsönzése lehetséges barátságos árakon, kaució nélkül.

Velünk a szőnyegtisztító gép bérlés a lehető legegyszerűbb és legkönnyebb. Elég hívnia minket, és munkatársaink kiviszik a gépet, beüzemelik, majd érte is mennek használat után.