Az elbocsátás írott és íratlan szabályai

Az elbocsátás írott és íratlan szabályai

A Monster az online toborzási iparág egyik úttörőjének számít évek óta. Számtalan állásajánlat közül válogathatsz a weboldalon Magyarország legjobb munkáltatóitól, azonban a Monster sokkal többet kínál:  érdekes olvasnivalókat találunk a munka világából, továbbá hasznos tippeket különböző témákban, nem csak pályakezdőknek. 

Az egyik ilyen téma az elbocsátás.

A statisztikák szerint a munkavállalók jelentős része pályafutása szerint legalább egyszer szembesül elbocsátással. Mint minden, az elbocsátás is rendelkezik saját szabályokkal. Többek között csakis akkor érvényes a felmondás a munkajog szerint, amennyiben azt írásban átveszi a dolgozó. Az átvételt viszont nem lehetséges a végsőkig halogatni, ugyanis ha a munkáltató tanú jelenlétében jegyzőkönyvet vesz fel arról, hogy az elbocsátottal ismertették a felmondást, az érvényesnek számít.  Az elbocsátás a munkaadó és a munkavállaló részéről is igen kellemetlen élmény, azonban törekedni kell a minél tiszteletteljesebb és korrektebb lebonyolítására.

A felmondást ajánlott személyesen átadni, és semmiképp telefonon vagy e-mailben.

Szerencsésebb, ha a közvetlen felettestől vagy a HR-estől tudja meg a dolgozó egy rövid, személyes beszélgetés közben, hogy munkaviszonya hamarosan megszűnik, mint egy több lépcsőfokkal magasabb szinten lévő felsővezetőtől például. Előfordulnak időnként extrém esetek, amikor az elbocsátottal nem is közlik, hogy a továbbiakban már nem számítanak a munkájára, és csak akkor értesül róla, amikor például a belépőkártyája nem érvényes, de egy hírnevére adó cég ilyet nem követhet el.