A kullancsoktól jobb félni, mint megijedni

A kullancsoktól jobb félni, mint megijedni

Magyarországon az elmúlt néhány évben már megfigyelhető volt a kullancsok jelentős elszaporodása.

Nem csak az erdőkben, parkokban, hanem a saját kertünkben, udvarunkban is találkozhatunk velük, mert elsősorban a talaj-közeli növényzetben élnek. Különösen tavasszal aktívak, de nyáron és ősszel sem vagyunk tőlük biztonságban.

A kullancs által kedvelt helyek a testhajlatok, a lágy részek (pl. fül mögött) és a hajas fejbőr. Ezeket a területeket feltétlenül nézzük át, főként a gyermekeken. A kullancs által terjesztett betegségek akár súlyosak is lehetnek, pl. Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás. Ezek ellen már védőoltással lehet védekezni, de alapvetően magát a kullancs csípést is érdemes megelőzni.

A rovarokat közvetlenül a csípést követően a legkönnyebb eltávolítani. Ezt semmiképp se próbáljuk puszta kézzel, körömmel, alkohollal vagy krémmel! Ilyen esetekben ugyanis a kullancs potroha megsérülhet és a fertőző anyagok könnyebben kerülhetnek a véráramunkba.

Szerezzünk be speciális kullancs eltávolító csipeszt vagy kanalat, melyet gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz boltban kaphatunk.

Legjobb, ha elkerüljük a csípést! Ha bővebb ruházatban, sapkában megyünk kirándulni, a nadrág szárát és a pulóver derekát betűrjük, azzal máris megakadályozzuk, hogy a vérszívók a ruházat alá jussanak. Mivel a kullancs lentről mászik felfelé, minél hosszabb utat kell megtenni a szabad bőrfelületig, annál valószínűbb, hogy lepotyog rólunk és más zsákmányt keres.

Használjunk rovarriasztó spray-t, amit szintén lehet kapni gyógyszertárakban, drogériákban is. Fújjuk be a ruhánkat a nyaknál, csuklónál, bokánál és deréknál, hogy fokozzuk a védelmet.

A kullancsok válogatnak az emberek között, ezért vannak olyanok, akiket még sosem csípett meg kullancs, másokat viszont rendszeresen. A közhiedelemmel ellentétben ez nem vércsoporttól függ, hanem az egyéni illattól.

Ne feledkezzünk meg a kinti házikedvenceinkről sem! A kutyáknak és macskáknak is szükségük van kullancs elleni védelemre.

A Gyógyline gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz webshopban mindent megtalál, ami a kullancs elleni védekezéshez, illetve eltávolításukhoz kellhet.