A papagájok változatos világa

A papagáj elnevezés Afrikából eredeztethető, a “pampakaj” szóból származik, jelentése fecsegő.

Minden papagájban közös a jellegzetes csőrforma és a lábujjaik elrendezése, vagyis  kettő előre, kettő hátra. Sokak számára meglepő lehet, hogy milyen sok papagáj faj létezik, és nem csak az elterjedt, és laikusok számára is ismert fajták. 366 fajt ismerünk a papagájfélék családjából, tehát papagáj fajok leírása egy egész lexikonnyi terjedelmet foglalna el, ha részletes, minden fajra kiterjedő bemutatást szeretnénk.

Közös még a papagájokban, hogy mind növényevő, a fákon élnek, és gyümölcsökkel és magvakkal táplálkoznak, amit a csőrükkel nyitnak fel. Repülési képességeikről általánosságban elmondható, hogy a kisebb méretű fajok képviselői ügyesebben, agilisebben repülnek, míg a nagyobb papagájok a levegőben lassabbak, viszont rendkívül ügyesen másznak.
A különböző fajok elnevezése gyakran valamilyen tulajdonságukra utal; azonban ez nem törvényszerűség, például a jákó papagáj magyar neve a német „ja, komm!” (na, gyere!) felszólításból származik. Könnyen kitalálható, hogy a hullámos papagáj nevét a jellegzetes hullám-szerű mintázatáról kapta a nevét; az ara papagáj és a kecske papagáj viszont  a hangjáról lett elnevezve: előbbi jellegzetes „aaaa-raaa” kiáltásáról, utóbbi pedig a kecske mekegésére hasonlító hangjáról.

Bármelyik papagájfajtáról is legyen szó, ha már több generáció óta fogságban élnek, repülési igényük sokkal kisebb a vadon élő fajtársaiknál, azonban nekik is kell néha némi mozgástér.

A kisebb madaraknak elég, ha a szobában repkedhetnek, azonban ne felejtsük el előtte az ablakokat és az ajtót is bezárni, hogy a papagáj csak a megszokott helyiségében maradhasson, és véletlenül se szökhessen meg.

A nagyobb fajok képviselői, például kakaduk, Jákó vagy Ara papagájok nagyon szeretnek nagy mászófákon játszani, azonban vegyük figyelembe, hogy ők is repkedhetnek, ezért a törékenyebb, vagy rájuk veszélyes tárgyakat pakoljuk el időben.
Ha többet szeretnél megtudni ezekről a csodálatos madarakról, mindenképpen látogass el az arapapagaj.hu weboldalra!