Pár nap az Örök Városban

A kezdetek szerények voltak, ugyanis a fiatal település egy viszonylag kicsi település volt a Tevere folyó (a rómaiak Tiberis néven ismerték) partján, Közép-Itáliában, amit leginkább pásztorok laktak. A hét dombon (Aventinus, Caelius, Capitolinus, Esquilinus, Palatinus, Quirinalis és Viminalis) elterülő várost a hagyomány szerint időszámításunk előtt 753-ban alapította Romulus és Rémus. A történészek szerint alapítása néhány évtizeddel korábban történhetett.

Néhány évszázad múlva Róma már igazi világbirodalom, ami századokig uralta a nyugati világot.

A következő századokban Róma egy birodalom központja helyett a katolikus vallás központja lett, a pápa saját állama. Miután Róma csatlakozott az egyesült Olasz Királysághoz, megalakult a Vatikán, bár erre egészen 1929-ig kellett várni.

Egy római városlátogatás alkalmával mindenképp érdemes meglátogatni a Vatikánt is. A miniállam fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika és persze a Sixtus-kápolna, de több, mint egy tucatnyi lenyűgöző múzeum is várja a látogatókat. A Szent Péter Bazilika elképesztő a szó minden értelmében; a világ egyik legnagyobb katolikus temploma, amiben akár hatvanezer ember is elférhet.

Alapterülete is lenyűgöző, 15160 m2, amit bejárni sem kis feladat. Rengeteg lenyűgöző művészeti alkotás található a bazilikában, azonban Michelangelo Piétája kiemelkedőnek számít. Ez a szobor a művész egyetlen szignált műve. A kupolát szintén Michelangelo tervezte, ide lifttel, illetve lépcsőn lehet feljutni. Csodálatos kilátás tárul Rómára innen. Ha az Aventinus-dombon járunk, mindenképpen érdemes a Szent Péter-bazilikát “Róma kulcslyukán” keresztül is megtekinteni. A híres kulcslyuk a római Máltai Lovagrend kapuján található.

A Sixtus-kápolnába és a Vatikáni múzeumokba érdemes online jegyet venni, így elkerülhető a sorban állás, bár valamivel költségesebb. Érdemes észben tartani, hogy a vatikáni templomokba szoknyában, rövidnadrágban vagy fedetlen vállakkal nem szabad belépni, továbbá a Sixtus-kápolnában fényképezni is tilos.

Látogass el Rómába is a Challenge Hungary jóvoltából!