A Dodo Home webáruházában te is megtalálod kedvenc tükröd

Amennyiben feldobnád nappalid, előszobád vagy akár hálószobád egy stílusos kiegészítővel, egy dekoratív tükör mindenképpen remek választás. Nem csupán szép, de hasznos is, ráadásul egy jól elhelyezett tükör a teret is tágítja, vagyis a helyiségek nagyobbnak tűnnek segítségével. Bár a tükör mai formáját 1835-ben nyerte el, ami némi egyszerűsítéssel egy üveglap, mögötte egy nagyon vékony ezüstréteggel, már nyolcezer évvel ezelőtt sem kellett az embereknek a víztükörben nézegetniük magukat.

Ekkoriban készültek Anatóliában (a mai Törökország) ugyanis az első tükrök, ekkoriban még simára csiszolt kövekből, leggyakrabban obszidiánból. Később, a nagy ókori birodalmakban, például Egyiptomban vagy Asszíriában már fémből, leginkább rézből és bronzból is készítettek tükröket. Ezeknek a fém tükröknek számos hátránya volt, például könnyedén karcolódtak, bevakultak, folyamatos polírozásra szorultak, és nem is adtak különösen szép képet, ennek ellenére egészen meglepő módon a tizenkilencedik század végéig használatban maradtak.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy már közel kétezer évvel ezelőtt feltalálták az üvegből és vékony ólomrétegből készült tükröket, amik alapjaiban már hasonlítottak a ma használatosakra, viszont rendkívül törékenyek és drágák voltak, ezen felül az üvegipar fejletlensége miatt csak viszonylag kis méretben készülhettek, ráadásul felületük nem sík, hanem domború vagy homorú volt, szintén az akkori üvegfúvás sajátosságai miatt.

Tükör tulajdonképpen számos dologból készülhet, a lényeg csupán az, hogy felületének rendkívül simának kell lennie, azaz a felületi egyenetlenségei kisebbek, mint a fény hullámhossza.

A Dodo Home webáruházában te is megtalálod azt a tükröt, amivel lakásod egy hullámhosszon van. Széles választékunkban ugyanúgy előfordulnak az egyszerűbb, elegáns és hagyományos darabok, mint a modern, látványos tükrök. Ezen felül mindenféle méret elérhető, egészalakosoktól az egészen kis méretűekig. Egy tükrös installáció bármelyik lakásba vagy irodába kiváló ötlet.